Når kan man kreve skjevdeling?
Hovedregelen ved skifteoppgjør mellom ektefeller
Hovedregelen ved skifteoppgjør mellom ektefeller, er at ektefellenes verdier skal deles likt, etter at det er gjort fradrag for gjelden. Jf bestemmelsen i ekteskapsloven § 58 første ledd.
Unntak fra hovedregelen
Skjevdelingsregelen i ekteskapsloven § 59 første ledd gir hver ektefelle mulighet til å holde utenfor delingen den formue som klart kan føres tilbake til:
- verdier som stammer fra før ekteskapet ble inngått,
- verdier som er ervervet under ekteskapet ved arv, eller
- verdier som er ervervet under ekteskapet ved gave fra andre enn ektefellen.
Skjevdeling betyr at ektefellen kan la være å dele disse verdiene med den andre ved en skilsmisse.
Skjevdeling skjer imidlertid ikke automatisk. Den ektefelle som ønsker skjevdeling må selv kreve at verdien skal holdes utenfor delingen.
Den som krever skjevdeling har bevisbyrden for at verdiene er i behold. Er verdiene forbrukt eller gått tapt er hovedregelen at skjevdelingskravet er gått tapt
Det er også den som krever skjevdeling som må bevise at verdien «klart kan føres tilbake til» verdier ektefellen hadde før ekteskapets inngåelse eller til arv eller gave under ekteskapet.
Unntak fra skjevdelingen
Retten til å kreve skjevdeling kan falle bort dersom det fører til et «åpenbart urimelig resultat». Dette er en snever unntaksregel og kommer derfor bare til anvendelse i helt spesielle situasjoner. Dette kan for eksempel være dersom det har vært et langvarig ekteskap og den andre ektefellen har brukt sine skjevdelingsmidler til familiens forbruk.
Eide en av ektefellene fellesboligen fra før ekteskapet, slik at det ikke er blitt investert i ny felles bolig, kan det også tale for at skjevdelingskravet kan bli redusert.
Det samme gjelder når den ene har medvirket til forøkelse av den andres eiendom i en samboerperiode forut for ekteskapet uten at dette er blitt hensyntatt i eierbrøken. Skjevdelingskravet kan da bli redusert.
Hvorvidt et skjevdelingskrav helt eller delvis skal falle bort, vil være en konkret helhetsvurdering der flere omstendigheter skal hensyntas.
Advokathjelp?
Hver enkelt sak er unik og består av individuelle problemstillinger. Med et komplekst regelverk er det vanskelig å vite hvor en skal lete for å finne de svarene en søker. Har du spørsmål i forbindelse med deling av verdier ved en skilsmisse, kan det derfor være lønnsomt å ta kontakt med en advokat.
Partner/advokat Else-Marie Merckoll