Dok. avgift for samboere

Overføring av eiendomsrett til fast eiendom utløser normalt en avgift som heter dokumentavgift, ofte forkortet dok. avgift. Avgiften utgjør 2,5 % av eiendommens markedsverdi. De aller fleste eiendomsoverdragelser er pålagt dok. avgift, men i enkelte situasjoner kan man fritas. 

Hovedregel samboere

Dersom samboere overfører eiendom mellom seg under samboerskapet, må det betales alminnelig dokumentavgift for overføringen. Dette gjelder uavhengig av om det betales vederlag for overføringen, eller om overføringen er en vederlagsfri gave.

Unntak ved samlivsbrudd

Dersom samboere ønsker å overføre eiendom mellom seg i forbindelse med et samlivsbrudd, vil overføringen på nærmere vilkår være fritatt for dokumentavgift dersom det er tale om felles bolig. Overføring av fritidseiendom eller annen sekundærbolig, vil ikke være fritatt.

Overføringen er avgiftsfri dersom ett av to vilkår er oppfylt. Samboerne må enten ha hatt felles folkeregistrert adresse i minst to år, eller ha/vente felles barn. Kravet til folkeregistrert adresse praktiseres strengt, og det er ikke tilstrekkelig å vise til felles husleiekontrakt eller lignende, så lenge dette ikke har vært formelt registrert i folkeregisteret. Merk at det ikke er et krav om at eiendommen som overføres har vært samboernes folkeregistrerte adresse i to år. Kravet vil være oppfylt selv om toårsperioden er fordelt over flere folkeregistrerte adresser.

Kartverket krever at det rettslig grunnlaget for fritaket påføres skjøtet. En oversikt over aktuelle fritaksbestemmelser finnes på Kartverkets nettsider.

Hovedregel ektefeller

Ektefeller er normalt fritatt for dok. avgift ved overføring av eiendom mellom seg. Mer om dette finnes i artikkelen om dokumentavgift for ektefeller.

Tinglysningsgebyr

Merk at dokumentavgift er noe annet enn tinglysningsgebyr. Tinglysningsgebyr er et standard gebyr (rundt kr. 500) som betales for hvert dokument som sendes til tinglysning.

Kontakt oss

Advokatene i Langseth Advokatfirma DA bistår regelmessig med overføring av eiendom, både i forbindelse med ekteskapsinngåelse, skilsmisse, generasjonsskifter og lignende. Kontakt oss dersom du har spørsmål om beregning av dok. avgift eller andre kostnader knyttet til tinglysning.