Har ansatte krav på sluttpakke ved oppsigelse?
De fleste har hørt om at noen arbeidstakere får sluttpakker i forbindelse med nedbemanning og andre oppsigelser. Er dette noe arbeidstakeren har krav på?
Hovedregelen om oppsigelse
Arbeidstakere har et sterkt vern etter arbeidsmiljøloven. Det betyr at for en arbeidsgiver som skal si opp en ansatt, er det mye å passe på. For det første må arbeidsgiver ha saklig grunn til oppsigelse. Det kan være en saklig grunn knyttet til arbeidstakerens forhold, typisk at den ansatte ikke utfører arbeidet slik det burde forventes. Saklig grunn kan også være knyttet til virksomhetens forhold, typisk at det er behov for å nedbemanne av økonomiske grunner.
Det må altså finnes saklig grunn. I tillegg gjelder strenge saksbehandlingsregler og formkrav ved en oppsigelse. Ofte er det nettopp her arbeidsgiver tråkker feil.
Men utgangspunktet er altså at det er fullt lovlig å si opp en ansatt. Man må bare passe på at man har saklig grunn, og man må overholde alle saksbehandlingsreglene.
Sluttpakke ved en lovlig oppsigelse
Hvis arbeidsgiver har passet på alle reglene som er nevnt ovenfor, vil en oppsigelse være gyldig. Den ansatte skal da arbeide ut sin oppsigelsestid, og deretter forlate arbeidsplassen uten annen godtgjørelse enn lønn ut oppsigelsestiden.
Hvorfor får noen likevel sluttpakke?
Noen ganger vil en arbeidsgiver forenkle hele prosessen ved å tilby de ansatte en kompensasjon for at de skal slutte frivillig. Det er selvsagt fullt lovlig, men den ansatte kan ikke tvinges til å godta det. Særlig ved en nedbemanning som skal omfatte mange ansatte, er det en del arbeidsgivere som foretrekker å høre med grupper av ansatte om de kan tenke seg en sluttpakke fremfor en prosess med mulig oppsigelse som resultat.
Det er heller ikke uvanlig at en arbeidsgiver har gjort formelle feil i prosessen frem mot oppsigelse. Da kan arbeidsgiver risikere en kostbar prosess dersom den ansatte går til advokat som ser at den ansatte har krav på erstatning. Også i slike situasjoner er det vanlig at partene møtes til forhandlinger om en sluttpakke fremfor en rettslig tvist.
Så har den ansatte krav på sluttpakke?
Svaret er i utgangspunktet nei. Så lenge arbeidsgiver følger alle spillets regler, er det fullt lovlig å si opp ansatte. Har man gått frem på riktig måte, er ikke sluttpakke noe en arbeidstaker kan kreve.
Er du arbeidsgiver, vil det ofte være mange penger å spare på å kontakte advokat tidlig slik at du unngår kostbare tabber i prosessen. Det kan spare deg for dyre sluttpakker.
Er du arbeidstaker, vil en advokat kunne gi deg råd om hvorvidt du har kommet i en posisjon der du kan ha mulighet til å forhandle om en sluttpakke.
Audun Lillestølen, Advokat (H)
Artikkelforfatteren er advokat med møterett for Høyesterett. Han har arbeidet med arbeidsrett i mer enn 20 år.