Jeg er kalt inn til drøftingsmøte. Trenger jeg advokat?
Hva foregår i et drøftingsmøte? Hva bør jeg være forberedt på? Trenger jeg advokat?
Hva er et drøftingsmøte?
Før en arbeidsgiver sier opp en ansatt, skal den aktuelle ansatte kalles inn til et drøftingsmøte. Dette gjelder så lenge det er praktisk mulig. Det følger av arbeidsmiljøloven § 15-1.
Som ansatt bør du få varsel om drøftingsmøtet i så god tid at du får tid til å rådføre deg med noen. Du har også anledning til å ta med deg en tillitsvalgt eller en advokat i drøftingsmøtet.
Drøftingsmøtet skal gi arbeidsgiver innspill fra deg som ansatt. Dette skal gjøre det lettere for arbeidsgiver å gjøre en riktig vurdering av om en oppsigelse vil være saklig. Derfor er det helt nødvendig at arbeidsgiver ikke har tatt beslutning om oppsigelse før drøftingsmøtet.
Hva foregår i et drøftingsmøte?
Arbeidsgiver vil i drøftingsmøtet presentere grunnlaget for at de vurderer en oppsigelse. Dernest skal du som ansatt få fortelle om det du mener er relevant før arbeidsgiver tar beslutningen om oppsigelse eller ikke. Dersom det er snakk om en nedbemanning, altså oppsigelse på grunn av arbeidsgivers forhold, bør arbeidsgiver også høre om dine sosiale forhold. Det skal også drøftes hvordan utvelgelsen foregår. Det vil si at du må får vite hvorfor det er akkurat du som vurderes for oppsigelse.
Hva bør jeg være forberedt på til et drøftingsmøte?
Før drøftingsmøtet bør du være forberedt på hvilke spørsmål du ønsker å stille til arbeidsgiver. Møtet er også din anledning til å komme med innspill.
Dersom det er en nedbemanning på gang, bør du spørre om hva som er saklig grunn til at virksomheten skal nedbemanne. Som regel er ikke akkurat dette det vanskeligste for arbeidsgiver. Rettspraksis viser at det ikke er nødvendig at virksomheten er på vei mot konkurs for at det skal være lov å nedbemanne. Det er tilstrekkelig at det er bedriftsøkonomisk saklig begrunnet.
Videre bør du spørre om hva som gjør at du er valgt ut som aktuell for oppsigelse. Det gjelder hvilken utvalgskrets arbeidsgiver har valgt. Det vil si blant hvilken krets av ansatte det vurderes oppsigelse. Utvalgskriteriene bør du også spørre etter.
Dersom arbeidsgiver vurderer oppsigelse på grunn av dine forhold, kan det være viktig at du forbereder godt en presentasjon av hvordan saken ser ut fra din side. For at arbeidsgiver skal ha saklig grunn til oppsigelse på grunn av noe du har gjort eller ikke gjort, kreves dokumentasjon. Har du relevant dokumentasjon, bør du derfor ta det med.
Trenger jeg advokat til drøftingsmøtet?
Det viktigste er at du rådfører deg med en advokat før drøftingsmøtet. En advokat som arbeider mye med arbeidsrett, vil kunne gi deg gode og konkrete tips om hva som er viktig i drøftingsmøtet i akkurat din sak. Advokaten vil gi deg råd om det er smart å ta med seg advokat eller ikke. Det er ikke alltid det er nødvendig, det er ikke engang alltid en fordel. Det kan komme an på om du ønsker å bli stående i stillingen eller om du egentlig ønsker å slutte mot en økonomisk kompensasjon.
Audun Lillestølen, Advokat (H)
Artikkelforfatteren er advokat med møterett for Høyesterett. Han har arbeidet med arbeidsrett i mer enn 20 år.