OPPSIGELSE
Kort om oppsigelse
Opphør av arbeidsforhold krever saklig grunn. Hva som er saklig grunn, må vurderes konkret og det er omfattende rettspraksis på området. Utgangspunktet er at stillingsvernet er forholdsvis sterkt. Oppsigelse fra arbeidsgiver skal ha en meget god grunn, og det er arbeidsgiver som må sannsynliggjøre grunnlaget.
Oppsigelsen må enten begrunnes i arbeidstakers forhold, eller i virksomhetens forhold. Det er særbestemmelser for ansatte som er syke, gravide eller i permisjon.
Selve prosessen i forbindelse med en oppsigelse er lovregulert, og vil avhenge av om det er virksomhetens forhold eller den ansattes forhold som er årsaken til at man vurderer oppsigelse. Det er også formkrav til selve oppsigelsen. I tillegg er det frister man må forholde seg til om man vil bestride oppsigelsen. Det er også regler om rett til å stå i stilling til uenigheten er avgjort. Oppfyller ikke oppsigelsen saklelighetskravet, vil den ansatte ha rett til erstatning, og / eller å få stillingen tilbake.
Oppsigelse og frister
Oppsigelsesfristene er regulert i arbeidsmiljøloven kapittel 15.
Mange er av den oppfatning at 3 måneder oppsigelsestid er det som er gjeldende i Norge. Etter arbeidsmiljølovens bestemmelser er imidlertid den ordinære oppsigelsestid 1 måned. Men har man i arbeidsavtalen avtale lenger oppsigelsestid, er det dette som gjelder. Det er ulovlig å avtale kortere oppsigelsestid. Oppsigelsestiden beregnes fra den frøste datoen i måneden etter oppsigelsen mottas. Mange er også omfatte av tariffavtaler som fastsetter andre frister enn 1 måned.
Oppsigelsestiden blir forlenget ved alder og langvarig ansettelse.
For arbeidstaker som har vært ansatt i minst fem år sammenhengende i samme virksomhet når oppsigelsen gis, gjelder en gjensidig oppsigelsesfrist på minst to måneder. Har arbeidstakeren vært ansatt i minst 10 år sammenhengende i samme virksomhet, er den gjensidige oppsigelsesfristen minst tre måneder.
Blir arbeidstaker sagt opp etter minst 10 års sammenhengende ansettelse i samme virksomhet, skal oppsigelsesfristen være minst fire måneder dersom den finner sted etter at arbeidstakeren er fylt 50 år, minst fem måneder etter fylte 55 år og minst seks måneder etter fylte 60 år.
Merk imidlertid at arbeidstakeren selv kan si opp arbeidsavtalen med en oppsigelsesfrist på minst tre måneder, hvis han eller hun ønsker det.
Oppsigelse i prøvetid
For ansatte i prøvetid, er likevel lovens krav kun 14 dagers oppsigelsesfrist på 14 dager. Det gjelder med mindre noe annet er skriftlig avtalt eller fastsatt i tariffavtale.
Oppsigelse etter permittering
Permittering benyttes kort forklart når bedriften sliter økonomisk, men arbeidsgiver vurderer at det kan være forbigående. Fremfor oppsigelse – som da ikke vil være saklig begrunnet når det er utsikt til bedring – skal man i stedet benytte permittering. Da vil arbeidsgiver ha lønnsplikt i en periode, men så overtar NAV og utbetaler dagpenger.
Så kan det likevel være slik at det man håpet skulle forbedre situasjonen ikke skjer, og man må gå til oppsigelser. Da gjelder akkurat de samme oppsigelsesfrister som ellers, og den ansatte har rett til full lønn i oppsigelsestiden.
For den ansatte er likevel reglene noe annerledes. Under permittering har den ansatte rett til å si opp med kun 14 dagers oppsigelsestid, regnet fra dato til dato.
Krav om forhandlinger ved oppsigelse
Om du mottar oppsigelse du mener ikke er saklig begrunnet, bør du bestride oppsigelsen, kreve å stå i stilling og kreve forhandlinger. Du kan også be om få få skriftlig redegjørelse med begrunnelse for oppsigelsen. Alt dette må du gjøre innen 14 dager fra du mottar oppsigelsen. Her bår du vurdere å få bistand enten fra fagforbund eller advokat.
Advokat Trude Stormoen er leder av vår arbeidsrettsavdeling. Hun har lang erfaring i oppsigelsesprosesser, og bistår både arbeidsgiver og arbeidstaker i slike saker.