Hva er en samværsavtale for foreldre?
En samværsavtale er en avtale mellom foreldre med felles barn som ikke bor sammen. Denne avtalen bidrar til forutsigbarhet og klare rammer for samværene, slik at både foreldre og barn vet hva de kan forvente.
En god samværsavtale vil sikre at foreldrene kan samarbeide godt fremover, noe som gir barna en tryggere tilværelse. Det anbefales å utarbeide en skriftlig avtale for å dokumentere hva foreldrene er enige om, og for å unngå uenigheter i etterkant om avtalen. En skriftlig avtale fører ofte til mer gjennomtenkte beslutninger enn en muntlig avtale.
Hva bør en samværsavtale for foreldre inneholde?
Det er i utgangspunktet foreldrene som bestemmer innholdet i samværsavtalen. De kan imidlertid få bistand fra en advokat for å sikre at avtalen er omfattende. Samværsavtalen bør inneholde informasjon om barnets faste bosted og omfanget av samværet.
Avtalen bør ta utgangspunkt i hva som er best for barnet. Det er viktig å vurdere konsekvensene for hele familien. Behovene kan variere avhengig av hvor foreldrene bor, enten de er langt fra hverandre eller bor nærmere. Dette vil påvirke hvor ofte samvær skal finne sted og hvordan det skal gjennomføres. Avtalen bør også klargjøre hvem som henter og bringer barnet til samvær, samt hvordan ferie og høytidsdager fordeles. Det er også viktig å avklare fordeling av reiseutgifter. Det kan være nyttig å få avklart hvilke ønsker barnet har før foreldrene tar sine beslutninger.
Hva skjer hvis foreldrene ikke blir enige?
Foreldre som opplever et samlivsbrudd og har felles barn under 16 år, er pliktige til å gjennomføre obligatorisk mekling hos familievernkontoret eller hos en advokat med meklingskompetanse. Selv om foreldrene har rett til å bestemme samværsavtalen, kan saken bringes inn for retten hvis de ikke klarer å bli enige etter mekling.
Generelt kan man ikke bringe saken inn for retten før mekling er gjennomført, og det foreligger en meklingsattest. Meklingsattesten må ikke være eldre enn 6 måneder når søksmålet reises. Retten vil forsøke å få partene til å bli enige om en samværsavtale, gjerne med hjelp av en rettsoppnevnt sakkyndig. Hvis partene fortsatt er uenige under rettsforhandlingene, vil retten avgjøre hvor barnet skal bo fast og hvor mye samvær som skal være.
Ta gjerne kontakt med oss dersom du ønsker bistand med å utarbeide en samværsavtale eller andre familierettslige temaer. Artikkelforfatteren er partner i familie-, arverett- og skifterettsavdelingen hos Langseth Advokatfirma DA, og har regelmessig prosessoppdrag i barnefordelingssaker.