Kvinne som signerer ny kontrakt etter endringsoppsigelse. En mann i blå skjorte sitter i bakgrunnen.

Hva skjer med kontrakter og avtaler ved konkurs?

Hva skjer med kontrakter og avtaler ved konkurs? Når et selskap går konkurs, kan dette få store konsekvenser for kontrakter og avtaler som selskapet er en del av. Det er ikke alltid enkelt å forutsi hva som vil skje med disse avtalene, da det avhenger av flere faktorer som avtaletypen, hva som står i kontrakten, og lovverket som gjelder. Her er en oversikt over hva som vanligvis skjer med ulike typer avtaler ved en konkurs, med fokus på norske regler.

1. Hva er en konkurs?

Konkurs oppstår når et selskap ikke lenger er i stand til å betale gjelden sin, og en bostyrer blir utpekt for å administrere selskapets eiendeler og forpliktelser. Bostyrerens hovedoppgave er å maksimere verdien av selskapets eiendeler og fordele midlene til kreditorene i henhold til prioriteringsrekkefølgen i loven. I Norge er konkurs regulert av konkursloven og dekningsloven.

2. Løpende avtaler

Mange selskaper har avtaler som fortsatt er aktive på tidspunktet for konkursåpningen. Disse kan være:

-Leieavtaler
-Leverandøravtaler
-Tjenesteavtaler

Bostyreren vurderer i henhold til norsk lov om disse avtalene skal videreføres eller avsluttes. Hvis avtalen er gunstig for konkursboet, kan bostyreren velge å opprettholde den. Hvis avtalen er ugunstig eller skaper tap, kan bostyreren si den opp, ofte med en kortere oppsigelsesfrist enn det som normalt ville gjelde.

3. Leieavtaler

Leieavtaler er blant de første som vurderes ved konkurs. I Norge kan bostyreren velge å tre inn i leieforholdet dersom det tjener boet, eller si opp avtalen, dvs. melde ikke inntreden i avtalen og tilbakelevere lokalene. Utleier har som regel krav på erstatning for manglende oppfyllelse, men dette kravet blir ofte rangert som usikret gjeld.

4. Arbeidskontrakter

Ved konkurs vil de fleste arbeidskontrakter opphøre med mindre konkursboet fortsetter driften. I Norge har ansatte krav på utestående lønn, som dekkes gjennom statens lønnsgarantiordning. Denne ordningen sikrer at ansatte får utbetalt lønn opptil et visst beløp, selv om konkursboet ikke har tilstrekkelige midler.

5. Leverandøravtaler

Leverandører kan stoppe leveranser til et selskap som har gått konkurs, med mindre det er forhåndsbetalt. I henhold til norsk rett kan bostyreren kreve at leverandører oppfyller sine forpliktelser dersom dette er til fordel for boet. Hvis leverandøren har rett til å holde tilbake leveransen, kan dette skape komplikasjoner i boets behandling.

6. Kontrakter med konkursklausuler

Mange avtaler inneholder klausuler som sier at kontrakten kan avsluttes ved konkurs. I Norge er slike klausuler delvis begrenset av konkurslovgivningen, som sikrer at bostyreren kan velge om avtalen skal oppfylles eller avsluttes, avhengig av hva som er til fordel for boet.

7. Hva kan du gjøre som part i en avtale?

Hvis du er involvert i en avtale med et selskap som går konkurs, kan det være lurt å:

Melde kravene dine: Send inn krav til bostyreren med dokumentasjon på hva selskapet skylder deg. Dette må gjøres innen de frister som bostyreren setter, i tråd med norsk rett.

Sikre deg på forhånd: Bruk garantier eller pant i eiendeler der det er mulig.

Følge opp prosessen: Hold deg oppdatert på hvordan konkursbehandlingen utvikler seg, og søk hjelp hvis du er usikker.

Avsluttende tanker

Hva skjer med kontrakter og avtaler ved konkurs? Konkurs kan være komplisert og skape usikkerhet for alle parter som er bundet av kontrakter og avtaler. I Norge gir konkursloven og dekningsloven klare rammer for hvordan slike situasjoner skal håndteres. Ved å forstå hvordan konkursprosessen fungerer og hvilke rettigheter du har, kan du minimere tapene og beskytte dine interesser så godt som mulig. Hvis du er usikker, kan det alltid være nyttig å søke råd fra en advokat.

Artikkelforfatteren oppnevnes regelmessig som bostyrer for Oslo tingrett og er partner i Konkurs- og restruktureringsavdelingen.