Lovens muligheter for innleie av arbeidstakere

Når kan man leie inn personell fra bemanningsforetak og fra andre virksomheter?

Fra bemanningsforetak

Vikariat

Innleie fra bemanningsforetak er tillatt for arbeid i stedet for en annen eller andre (vikariat) år etter hovedregelen i arbeidsmiljøloven (aml.) § 14-12 (1). Når egne ansatte er syke, har ferie, permisjon eller annet fravær kan man leie inn vikarer for vedkommende.

Praksisarbeid m.m.

Samme hovedregel åpner for innleie for praksisarbeid, for deltakere i arbeidsmarkedstiltak og idrettsutøvere mv., men disse mulighetene er mindre praktiske.

Arbeid av midlertidig karakter – bare for jordbruksforetak- og events

At arbeidet er av midlertidig karakter gir ikke lenger i seg selv lovlig grunnlag for innleie, bortsett fra en overgangsløsning for innleie til avløsning i jordbruksforetak og for innleie til kortvarig arrangement. Konserter og andre store tilstelninger (event) kan dermed fortsatt leie inn til spesialkompetanse og ved toppbelastninger.

Avtale med tillitsvalgte 

Hvis innleierens virksomhet er bundet av tariffavtale med en stor fagforening, kan man inngå en avtale med sin tillitsvalgte om innleie etter reglene i aml. § 14-12 (2). I så fall kan man nær sagt leie inn akkurat så mye man blir enig med sine tillitsvalgte om i inntil tre år.

Helsepersonell

Uten avtale med sine tillitsvalgte åpner innleieforskriftene eller for innleie av helsepersonell for å sikre forsvarlig drift av helse- og omsorgstjenester for arbeid av midlertidig karakter. Denne muligheten er svært praktisk og mye brukt av både kommuner og private helse- og omsorgsinstitusjoner.

Spesialkompetanse

Innleieforskriftene åpner også for innleie av spesialkompetanse som skal utføre rådgivnings- og konsulenttjenester i et klart avgrenset prosjekt. Denne muligheten er hyppig i bruk bl.a. for innleie av IT-konsulenter.

Maksimalt tre år

Innleieoppdrag fra bemanningsforetak kan uansett ikke vare/forlenges i mer enn tre år. Minst en gang i året må ellers bruken av innleie drøftes med innleierens tillitsvalgte.  

Ikke bygningsarbeidere på Østlandet

Innleie fra bemanningsforetak til bygningsarbeid på byggeplasser i Oslo, Akershus, Østfold, Buskerud og Vestfold er ikke tillatt. Se nærmere her om innleie av bygningsarbeidere.

Fra andre virksomheter som ikke har til formål å drive utleie

Flere muligheter

Det er langt større adgang til innleie fra virksomheter som ikke har til formål å drive utleie.

Inntil tre personer

Ved forbigående overtallighet kan et foretak leie ut sine fastansatte arbeidstakere i stedet for å permittere eller nedbemanne disse på annen måte. Innleie av inntil tre personer, som er fastansatt for annet formål enn utleie, krever da bare at utleien ikke omfatter mer enn halvparten av de fast ansatte hos utleieren. Innleieren trenger i så fall bare å drøfte innleien med sine tillitsvalgte.

Over 10% av innleierens ansatte

Ved innleie av mer enn tre personer som også overstiger 10% av de de ansatte hos innleieren, kreves mer enn bare drøfting. I så fall kreves en skriftlig avtale med innleierens tillitsvalgte iht. reglene i aml. § 14-13.

Andre alternativer?

Midlertidig ansettelse, om nødvendig gjennom bruk av rekrutteringsbistand eller kjøp av resultatbaserte tjenester (konsulenttjenester eller entrepriser) er mulige alternativer til innleie ved behov for å få utført oppgaver av midlertidig karakter.  

Kontakt oss gjerne for en prat, så sikrer vi at dine løsninger er lovlige.