Hva er en midlertidig forføyning?
Hva er en midlertidig forføyning? Hvordan krav kan den sikre? Og hva er vilkårene og hvem beslutter en midlertidig forføyning?
Hva slags krav kan sikres ved en midlertidig forføyning?
Den som har et annet krav enn et pengekrav kan sikre dette ved en begjæring om midlertidig forføyning. Det følger av tvisteloven § 32-1. Et annet krav enn et pengekrav kan for eksempel være et krav om å stanse felling av et verdifullt tre, et krav om å stanse utgivelsen av en bok eller et krav om å stanse iverksettelsen av en utkastelse fra landet.
Hva er vilkårene for å få en midlertidig forføyning?
For å få en midlertidig forføyning må du etter tvisteloven § 34-2 sannsynliggjøre både at du har et krav og at du har en sikringsgrunn.
For å stanse at et tre blir felt, må du altså kunne gjøre det sannsynlig at du har en rett til eller et krav på at dette treet må bli stående. Det kan for eksempel være fordi treet står på din eiendom, eller fordi felling krenker en rettighet du har på annen måte. Kan du sannsynliggjøre noe slikt, kan du ha et krav om at treet skal bli stående.
Sikringsgrunn betyr at det blir vanskelig å få gjennomført kravet ditt hvis det ikke blir stanset. Det kan være en mager trøst at du hadde et krav om at treet skulle bli stående hvis det i mellomtiden har blitt hugget ned. Det kan jo ikke settes opp igjen. Da kan det tenkes at du bare vil kunne kreve erstatning.
Hvem kan bestemme en midlertidig forføyning?
En begjæring o skal sendes til tingretten. De kan beslutte en midlertidig forføyning etter at motparten har blitt hørt. Hvis det virkelig haster, kan de til og med beslutte dette uten at motparten har blitt hørt. Men da kan motparten kreve en etterfølgende muntlig behandling.
Tingretten vil som regel også sette en frist for å reise sak om det underliggende kravet. Den midlertidige forføyningen gjelder da gjerne frem til det foreligger en endelig dom om det underliggende kravet.
Trenger jeg advokat?
Det er til dels kompliserte regler som gjelder for en midlertidig forføyning. Dessuten vil du gjerne at det skal gå fort. Det vil derfor ofte være en fordel å bruke en advokat som har erfaring med saker som dette som kan respondere ekstra hurtig.
Audun Lillestølen, Advokat (H)
Artikkelforfatteren er advokat med møterett for Høyesterett. Han har arbeidet med forretningsjus i mer enn 20 år, og har prosedert en rekke saker om midlertidig sikring.