Alle bør opprette en fremtidsfullmakt

Mange tror at det kun er eldre mennesker som trenger en fremtidsfullmakt. Behovet kan imidlertid oppstå plutselig også for unge mennesker om de blir utsatt for en ulykke eller akutt sykdom.

En fremtidsfullmakt lar deg bestemme hvem som skal ta beslutninger for deg når du selv ikke er i stand til det.  Hvis det ikke er opprettet en fremtidsfullmakt, vil Statsforvalteren oppnevne en verge om en person ikke lenger kan ivareta sine egne interesser. Ved å opprette en fremtidsfullmakt kan du unngå denne prosessen og sikre at en du stoler på tar de viktige beslutningene. Det er vanlig å velge ektefelle eller barn som fullmektig, men du kan i utgangspunktet velge hvem du vil så lenge vedkommende er over 18 år og ikke er under vergemål.

Lovregulering av fremtidsfullmakter

Vergemålsloven regulerer hvordan fullmakter skal opprettes og brukes. Et sentralt element er at fremtidsfullmakter må opprettes mens fullmaktsgiveren er funksjonsfrisk. Fullmakten trer først i kraft når vedkommende mister evnen til å ta vare på sine egne interesser. Dette må dokumenteres med en legeerklæring. Fullmektigen skal snarest mulig underrette fullmaktsgiveren og fullmaktsgiverens ektefelle eller samboer om fullmaktens ikrafttredelse og om dens innhold. Hvis fullmaktsgiveren ikke har ektefelle eller samboer, skal andre nære slektninger underrettes.

Vilkår

For at en fremtidsfullmakt skal være gyldig, må den oppfylle visse formelle krav:

  • Fullmaktsgiveren må være over 18 år og ha full mental kapasitet på tidspunktet for opprettelsen.
  • Fullmakten må være skriftlig og signert av fullmaktsgiveren.
  • To vitner må være til stede ved signeringen, og de må bekrefte at fullmaktsgiveren opprettet fullmakten frivillig og hadde evne til å forstå innholdet.
  • Vitnene må være habile, det vil si at de ikke kan være familiemedlemmer eller ha andre personlige interesser i fullmakten.

En fremtidsfullmakt kan dekke både økonomiske og personlige forhold Du kan velge å lage en detaljert fremtidsfullmakt som gir spesifikke instrukser eller en mer generell fullmakt som gir fullmektigen større frihet. Dette kan inkludere alt fra å betale regninger, håndtere bankkonti, selge eiendommer, og administrere investeringer. Du kan også spesifisere detaljer rundt forvaltning av eiendom, arv, gaver mv. En fremtidsfullmakt kan også omfatte personlige forhold som for eksempel bosted, helsepleie eller andre personlige preferanser.

Valg av fullmektig

Valg av fullmektig er kanskje den viktigste beslutningen som tas i forbindelse med en fremtidsfullmakt. Fullmaktsgiveren må velge en person de stoler på, som kan ta kloke og ansvarlige beslutninger på deres vegne. Det kan også være lurt å oppnevne en stedfortreder i tilfelle den første fullmektigen ikke kan eller ønsker å påta seg ansvaret.

Opphevelse og endringer

Fullmaktsgiveren kan når som helst tilbakekalle eller endre fremtidsfullmakten så lenge vedkommende er ved full sans og samling. Dersom forholdene endrer seg, kan det være nødvendig å oppdatere fullmakten for å sikre at den fortsatt reflekterer fullmaktsgiverens ønsker.

Alle bør opprette en fremtidsfullmakt

En fremtidsfullmakt gir deg en verdifull mulighet til å planlegge for fremtiden og sikre at dine interesser blir ivaretatt etter dine behov og  ønsker den dagen du ikke lenger kan ta vare på deg selv. Vi anbefaler derfor alle å opprette en fremtidsfullmakt. Ta kontakt om du ønsker bistand til å sikre at fremtidsfullmakten oppfyller lovens vilkår og skreddersøm slik at fremtidsfullmakten sikrer dine ønsker og behov.