Hva følger med boligen ved salg?

Det dukker dessverre stadig opp diskusjoner mellom kjøper og selger, om hva kjøper kunne forvente at var med boligen eller hytta ved overtakelse.

Utgangspunktet vil være av alt som er fastmontert, og som var i boligen ved visning, skal følge med, med mindre noe annet klart er sagt på visning eller i salgspapirene.

Dette er eksempelvis presisert i avhendingsloven § 3-4 og 3-5, men dette er et utgangspunkt som bør nærmere presiseres

Det skjer stadig en utvikling av hva vi har i hus og hytte , og det har derfor kommet nye regler for salg etter 1.1.2020.

Tidligere var reglen at kjøper kunnen kreve å få med det dyre kjøleskapet m.v., med mindre det var opplyst noe annet i salgsoppgaven, dette er nå endret.

Hovedreglene over hva som skal være med følger nedenfor, hvis det skal gjøres unntak må det tas i  salgsoppgaven.

Vår anbefaling er at Selger må derfor være seg bevis hva som er i boligen, og hva som ev. skal være med i salget. Erfaringsmessig er det beste rådet å fjerne det som ikke skal være med,. Det er også viktig at man passer på hva som er med på bilder i salgsoppgaven.

Det er nå utarbeidet nye retningslinjer fra 1.1.2012 over hva som skal følge med eiendommen ved salg av bolig eller hytte, når annet ikke fremgår av markedsføring eller er avtalt:

Produkter og installasjoner som medfølger overdras uten noen form for garantier, utover eventuell gjenværende leverandørgaranti.

Dersom det er noe i nedenstående liste som ikke finnes på eiendommen, vil det heller ikke medfølge.

1.HVITEVARER medfølger der dette er spesielt angitt i salgsoppgaven.

2.HELDEKKENDE TEPPER følger med uansett festemåte.

3.VARMEKILDER, slik som ovner, kaminer, peiser, varmepumper og panelovner, følger med uansett festemåte. Frittstående biopeiser/varmeovner og terrassevarmere medfølger ikke. Det følger ikke med varmekilder i rom som ikke har vegg- eller fastmonterte varmekilder på visning.

4.TV, RADIO OG MUSIKKANLEGG. TV-antenner og fellesanlegg for TV, herunder parabolantenne, og tuneren/dekoder/tv-boks medfølger der dette eies av selger. Veggmontert TV/flatskjerm med tilhørende festeordning samt musikkanlegg følger ikke med (se også punkt 12).

5. BADEROMSINNREDNING/UTSTYR. Badekar, dusjkabinett, dusjvegger, alle fastmonterte speil og hyller, fastmonterte glass- og håndkleholdere, herunder håndklevarmere samt baderomsinnredning, medfølger.

6.GARDEROBESKAP medfølger, selv om disse er løse. Fastmonterte garderobehyller og knagger medfølger. Innredning i garderobeskap, for eksempel løse eller fastmonterte trådkurver, hyller, stenger og lignende, medfølger.

7.KJØKKENINNREDNING medfølger, herunder også åpne, fastmonterte hyller og løs eller fastmontert kjøkkenøy.

8.MARKISER, PERSIENNER og annen type innvendig og utvendig solskjerming, gardinoppheng, lamellgardiner og liftgardiner medfølger.

9.AVTREKKSVIFTER av alle slag, samt fastmonterte aircondition/ventilasjonsanlegg, medfølger.

10.SENTRALSTØVSUGER medfølger med komplett anlegg, herunder slange, munnstykke mm.

11.LYSKILDER. Kupler, lysstoffarmatur, fastmonterte «spotlights», oppheng og skinner med spotlights samt utelys og hagebelysning medfølger. Vegglamper, krokhengte lamper, lysekroner, prismelamper og lignende som er koblet til sukkerbit eller stikkontakt følger likevel ikke med.

12.INSTALLERTE SMARTHUSLØSNINGER med sentral som styrer lys, varme, lyd o.l., samt tilhørende trådløse enheter som brytere, sensorer, kameraer, integrerte høyttalere el. medfølger. Enkle lysstyringssystem f.eks. med en sentral som kun styrer lyspærer eller smartpærer montert i sokkel medfølger likevel ikke.

13.UTVENDIGE SØPPELKASSER og eventuelt holder/hus til disse medfølger.

14.POSTKASSE medfølger.

15.UTENDØRS INNRETNINGER slik som flaggstang, fastmontert tørkestativ, samt andre faste utearrangementer som f.eks. badestamp, boblekar/jacuzzi og liknende utendørs kar, lekestue, lekestativ, utepeis, fastmontert trommel til vannslange, medfølger. Guidekabel/avgrensingskabel til robotgressklipper medfølger, men robotgressklipper og ladestasjon for denne medfølger ikke.

16.FASTMONTERT VEGGLADER/LADESTASJON TIL EL-BIL medfølger uavhengig av hvor laderen er montert.

17.SOLCELLEANLEGG med tilhørende teknisk infrastruktur medfølger.

18.GASSBEHOLDER til gasskomfyr og gasspeis medfølger.

19.BRANNSTIGE, BRANNTAU, feiestige og lignende medfølger der dette er påbudt. Løse stiger medfølger ikke.

20.BRANNSLUKNINGSAPPARAT, BRANNSLANGE og RØYKVARSLER medfølger der dette er påbudt. Det er eier og brukers plikt til å se til at utstyret forefinnes på enhver eiendom. Hvis annet ikke er uttrykkelig avtalt, skal dette derfor alltid følge med ved salg av eiendom.

21.SAMTLIGE NØKLER til eiendommen som selger er i besittelse av skal overleveres kjøper på overtakelsen, herunder nøkler til eventuelle boder, uthus, garasjeportåpner e.l. Låses boder, uthus e.l. med hengelås, skal lås og nøkler til disse medfølge.

22.GARASJEHYLLER, bodhyller, lagringshyller og oppheng til bildekk medfølger såfremt de er fastmontert.

Planter, busker og trær som er plantet på tomten, eller fastmonterte kasser og lignende er en del av eiendommen og medfølger i handelen.

Listen er utarbeidet av Norges Eiendomsmeglerforbund, Eiendom Norge, og Advokatforeningens Eiendomsmeglingsgruppe