Skilsmisse

Arv og dødsboskifte

Arv og dødsboskifte:

I Langseth Advokatfirma har vi spesialkompetanse på arv og dødsboskifte. Våre klienter får tett oppfølging og vi er opptatt av å finne gode løsninger for de involverte og sikre en riktig fordeling av arven. Ved skifte av dødsbo er det en rekke problemstillinger – både praktiske og rettslige. Vi har lang erfaring med skifteprosessen fra A til Å.

Vi bistår både ved sammensatte skifter, hvor gjenlevende ektefelle er i live og rene dødsboskifter. Ved et sammensatt skifte, skal det i trinn 1 foretas et skifte tilsvarende det som skulle vært foretatt mellom ektefellene ved et samlivsbrudd. Om ektefellene ikke hadde ektepakt som bestemmer særeie, er hovedregelen at ektefellene har felleseie. Det innebærer at gjenlevende ektefelle har krav på en halvpart av førstavdødes andel av felleseiet. Tilsvarende at avdøde (boet) har krav på en halvpart av gjenlevende ektefelles andel av felleseiet. I trinn 2 skal gjenlevende ektefelle arve 1/4 av boets andel etter at ektefelleskiftet er foretatt, samtidig som hun beholder sin andel på ektefelleskiftet.  Livsarvingene arver 3/4 av boets andel etter at ektefelleskiftet er foretatt.

Vi bistår blant annet med:
– Generasjonsskifter og arveplanlegging (gaver og forskudd på arv og avtaler i den forbindelse)
Testamenter og fremtidsfullmakter
– Problemstillinger vedrørende uskifte
– Offentlig skifte eller privat skifte
– Bistand i forbindelse med rettssaker og skiftetvister

Internasjonale arveoppgjør er mer og mer aktuelt og vi samarbeider med utenlandske advokatfirmaer ved behov for det. 

Vi gjennomfører til enhver tid en rekke dødsboskifter både for privatpersoner og for veldedige organisasjoner. Advokat og partner Heidi Kjær Trudvang er fast bostyrer ved Oslo tingrett og
behandler årlig flere offentlige dødsboskifter.